publieke levens

ISBN 9789057306198
bladzijdes 384
€ 39,95

Publieke levens. Autobiografieën op de Nederlandse boekenmarkt, 1850-1918

De autobiografie is booming business. Op de hedendaagse boekenmarkt verschijnt een groot aantal levensverhalen, variërend van memoires van beroemde personen tot herinneringen van "gewone" mensen in bijzondere omstandigheden. De interesse voor persoonlijke geschiedenis is niet nieuw, zo blijkt uit Publieke levens. Tussen 1850 en 1918 verdrievoudigde het aantal gedrukte autobiografieën bijna. Marijke Huisman onderzoekt deze stijging in het licht van ontwikkelingen op de 19de-eeuwse boekenmarkt. Zij behandelt de plaats en betekenis van autobiografieën binnen het totale boekenaanbod, de marketing en het beleid van uitgevers, alsmede de ontvangst van autobiografieën door de literaire kritiek. De studie besluit met een uitgebreide analyse van de manieren waarop vrouwen zich via de boekenmarkt wisten te manifesteren als de auteurs van hun eigen levensverhaal. Vanuit een boekhistorisch perspectief biedt Huisman nieuwe inzichten over autobiografisch schrijverschap en de geschiedenis van de autobiografie. Het boek geeft concrete invulling aan de oproep tot contextualisering en historisering van de autobiografische praktijk.

Kies uw lettergrootte
default | a | A

X

Recensies Publieke Levens...

"Met dit proefschrift heeft Marijke Huisman een boek gepubliceerd dat verder reikt dan de plaats van autobiografieen op de Nederlandse boekenmarkt in de jaren 1850-1918. Zij snijdt thema’s aan over de plaats van de autobiografie en de betekenis van de sekse van de autobiograaf binnen de productie, distributie, receptie en consumptie van cultuur. Dat zijn thema’s die ook voor een reflectie op de actuele plaats van de geschiedschrijving in het publieke domein van groot belang zijn."

Klik hier voor de gehele recensie

Barbara Henkes, BMGN 125:1 (2010) 135-137.

"Publieke levens is glashelder geconstrueerd. (...) En zo brengt Huisman een genre in kaart: ze plaatst het in de sociale context en ze onderzoekt de historische evolutie van genre en context. Het resultaat is een uiterst leesbaar boek dat een belangrijke bijdrage levert aan de boekgeschiedenis en de literatuursociologie."

Klik hier voor de gehele recensie

Bart Vervaeck in: Internationale Neerlandistiek 48:1 (2010) 47-56