mata hari, de levende legende

ISBN 9065504427
bladzijdes 85
€ 10,00

Mata Hari (1876-1917): de levende legende

Mata Hari was tijdens haar leven al een legende. In dit boek wordt de stormachtige levensloop beschreven van deze bijzondere vrouw, die in 1876 te Leeuwarden werd geboren als Margaretha Geertruida Zelle, en in 1917 in Vincennes (Parijs) als de spionne Mata Hari werd geëxecuteerd. Zij vierde grote successen met haar zelfverzonnen exotische dansen, maar raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog verstrikt in haar eigen netten van fantasie en bedrog. Marijke Huisman laat zien hoe het door Mata Hari zelf gecreëerde imago van femme fatale haar uiteindelijk noodlottig werd. Maar de legende van Mata Hari leeft voort, tot op de dag van vandaag. Een heldin van de vaderlandse geschiedenis is Mata Hari nooit geworden. Dat neemt niet weg dat zij een van de beroemdste vrouwen is die Nederland ooit heeft gekend.

Kies uw lettergrootte
default | a | A

Marijke Huisman over Mata Hari in de New York Times International


Lees hier het artikel.

X

Recensie Mata Hari: de levende legende...

"Dit boekje verschijnt in een reeks die spraakmakende gebeurtenissen/mensen uit vde Nederlandse geschiedenis in een bredere context wil plaatsen. Dat is hier heel goed gelukt. De feiten van Zelle's leven worden kort, zonder opsmuk gegeven, waarbij m.n. haar oosterse dansen, haar voorliefde voor uniformen en daaruit voortvloeiend haar spionage activiteiten en haar reputatie overtuigend uitgelegd worden vanuit een sociaal en historisch perspectief. De illustraties ondersteunen het betoog goed."

M.A.H. de Swart, in: titelinformatie NBD Biblion

"Mooi zoals dit lichtzinnige wicht door Marijke Huisman wordt geplaatst tegen de achtergrond van het wufte leven in het Parijs van de Belle epoque, het negentiende eeuwse romantische oriëntalisme en het occulte symbolisme."

Jan van Oudheusden in: Kleio (1999) 3

"In Mata Hari (1876-1917): de levende legende, deel twee van Verloren Verleden, vertelt Marijke Huisman op zeer pakkende wijze het complete verhaal."

Hanneke van Rossum in: De Gelderlander 08-04-1998

"Ook de tragedie van de Friese naaktdanseres Margaretha Zelle (Mata Hari) (...) spreekt tot de verbeelding. Het sensuele fotomateriaal is hier overigens behulpzaam bij."

in: Historisch Nieuwsblad (1998) 2

"Marijke Huisman verliest zich niet in zinloze speculaties. Wat zij wel doet, is een intrigerend beeld schetsen van deze Friese vrouw en de tijd waarin zij leefde. Mata Hari blijkt veel meer geweest te zijn dan een aantrekkelijke maar verraderlijke vrouw."

Angela van Son in: DinaMiek.