verhalen van vrijheid

ISBN 978-9-0870-4509-8
bladzijdes 256
prijs € 25,-

Verhalen van vrijheid. Autobiografieën van slaven in transnationaal perspectief, 1789-2013

Om de publieke opinie tegen slavenhandel en slavernij te keren, namen voormalige slaven soms zelf het woord. In het Engelse taalgebied verschenen er vanaf de late achttiende eeuw tientallen autobiografieën van ex-slaven. Een deel van deze teksten werd, in vertaling, ook in Nederland uitgegeven, zelfs tot ver na de afschaffing van de slavernij. Marijke Huisman volgt de sporen van een aantal slavenautobiografieën door Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Zij onderzoekt de rol die deze getuigenissen speelden in de productie van kennis over slavernij en het slavernijverleden. Het resultaat is een boeiende interpretatiegeschiedenis die begint in 1789 bij de anti-slavernijbeweging en via onder meer de Aprilbeweging, de Harlem Renaissance, Black Power, de tweede feministische golf en de ‘canon wars’ voert naar actuele debatten over de omgang met het koloniale slavernijverleden en de ‘slavernij’ van moslimvrouwen.

Kies uw lettergrootte
default | a | A

X

Recensie Verhalen van Vrijheid. Autobiografieën van slaven in transnationaal perspectief, 1789 - 2013.

"Het betoog zelf is bijzonder goed geschreven en leest als een spannende roman. Huisman weet de ontvangst van verschillende slavernijteksten te verklaren vanuit ‘big history’ en doet dat bijzonder analytisch en spitsvondig, zoals wanneer zij het succes van de zanggroep de Fisk Jubilee Singers in Nederland in de jaren ‘70 van de negentiende eeuw verklaart vanuit de ideeën van de historicus Fruin over Indië en de “zedelijke roeping” van Kuyper die Nederland ten opzichte van de gekoloniseerde bevolking in Indië had (p. 94). "

Klik hier voor de gehele recensie

Tessa Nagel M.A. , op de recensiebank van het Historisch Huis

"Huisman neemt de lezer mee naar Amerika in de periode 1789 tot 2013. Via de diverse slave-narratives (slavenverhalen) onderzocht de schrjfster hoe deze verhalen in Amerika, maar ook in Nederland werden ontvangen. Dat doet ze heel nauwkeurig aan de hand van de verschillende uitgaven. Daarbj plaatst ze de uitgaven en heruitgaven (met soms opmerkeljke, door de uitgever aangebrachte veranderingen) in het kader van de toen heer- sende opvattingen. Dat doet ze knap en op een boeiende manier. "

"Ondanks enkele kritische kant- tekeningen kan ik het boek van harte aanbevelen. Het is goed gedocumenteerd en het leest als een roman. "

Klik hier voor de gehele recensie

drs. D. van Meeuwen , in het Reformatorisch Dagblad van zaterdag 31 oktober 2015